DAVID McWILLIAMS – LORD OFFALY / THE BEGGAR AND THE PRIEST / LIVIN’ IS JUST A STATE OF MIND

We blijven het telkens opnieuw heel fijn vinden om weer een verzamelplaat met heruitgegeven en gedigitaliseerde albums uit de jaren ’70 in onze postbus te vinden. Het Britse retrolabel ‘Beat Goes On Records’ is daarvan onze grootste leverancier en ze doen het nu opnieuw met het dubbelalbum van de in 2002 op 56-jarige leeftijd overleden Noord-Ierse folk- en popzanger David McWilliams.

Zijn actieve muzikale carrière liep van 1965 tot eind jaren ’80 en zijn allergrootste hit zal altijd “Days Of Pearly Spencer” uit 1967 blijven. Die song staat echter niet op deze twee cd’s want zij verzamelen de liedjes van drie vinylplaten van David McWilliams, zijnde “Lord Offaly” uit 1972, “The Beggar And The Priest” uit 1973 en “Livin’ Is Just A State Of Mind” uit 1973. Daar werden nog drie bonustracks aan toegevoegd met liedjes die hij in 2002 net voor zijn dood heeft opgenomen.

David Samuel McWilliams werd op 4 juli 1945 in Belfast, Noord-Ierland geboren. Hij bleef in dat district wonen in Ballymena waar hij op 8 januari 2002 op 56-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Hij liet daarbij zijn tweede echtgenote en acht kinderen achter. Het was Phil Solomon, de ex-manager van Van Morrison en ‘Them’ die David McWilliams ontdekte via een demo die hij van zijn eigen composities had opgenomen.

Wat minder geweten is van hem is dat hij ook de auteur was van het liedje “Can I Get There By Candlelight”, in onze contreien ook wel gekend als “Zet Een Kaars Voor Je Raam Vannacht” van Rob de Nijs. Zijn romantische en poëtische liedjesteksten met duidelijke invloeden uit de traditionele Ierse folkmuziek vormen de basis van de meeste songs die voor deze verzamelaar werden weerhouden. Op de twee audiovideo’s bij deze recensie kunt u luisteren naar twee nummers uit het album “Lord Offaly”, met name de melancholische titeltrack en het mooie “She Was A Lady”.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One
LORD OFFALY
Go On Back To Momma (from the film “Gold”)
She Was A Lady
I Will Always Be Your Friend
Heart Of The Roll
I Would Be Confessed
Spanish Hope (Instrumental)
Blind Men’s Stepping Stones
Lord Offaly
The Prisoner
The Gypsy
THE BEGGAR AND THE PRIEST
Cross The Line
Na-Na
Down By The Dockyard (An Epitaph For Belfast)
Bells Of Time
Lady Margaret

Disc Two
Daddy Lonesome
Morning That Looks Like Rain
The Pharisee
The Horseman
Leave The Bottles On The Floor
LIVIN’ IS JUST A STATE OF MIND
Singer In The Band
You Wear It Like A Crown
Twenty Golden Years Ago
Sad Dark Eyes
As I Used To Know Her
You’ve Only Been A Stranger
Please Come Home
Sweet Lil’
Livin’s Just A State Of Mind
Epitaph
Bonus Tracks:
Ships In The Night
I Only Know You As A Stranger
Love Like A Lady

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video